Pavla Rybová Hamáčková

Tyčkařka Pavla Rybová (roz. Hamáčková) z Chomutova patří co do výkonnosti mezi světové tyčkařky. Svěřenkyně trenéra Boleslava Patery byla několik let českou rekordmankou a patří mezi nejlepší skokanky v ČR této mladé disciplíny.

V roce 1999 zvládla Pavla tři reprezentační akce. Z 20. Světové univerziády na Mallorce přivezla svojí první velkou medaili a hned to bylo zlato. Tentýž rok následovalo ME dvaadvacítek v Göteborgu a smutný závod, kdy vítr a ostré slunce znamenaly pro Hamáčkovou jen 7. místo. Tyčkařka to tehdy obrečela, ale již se připravovala na třetí velkou akci - mistrovství světa v Seville. Na svém prvním světovém šampionátu brala za 440 cm (v novém osobním rekordu) šesté místo.

Halové mistrovství Evropy v Gentu 2000 ozdobila Hamáčková zlatem! K postupu do finále stačilo nakonec jen 420 cm, přestože limit ležel na hranici 435 cm. Hamáčková skočila 430. Ve finále tuto výšku zopakovala až napotřetí a drama zopakovala i na výšce 440, kterou také překonala až na poslední pokus.

Báječný úspěch z HME 2000 dokázala Hamáčková zopakovat také o rok později na světovém šampionátu. Ten se konal v portugalské metropoli a česká výprava dosáhla dvou zlatých medailí, z nichž o jednu se postarala v novém českém rekordu právě Hamáčková. A to hned dvakrát, když v soutěži vystoupala nejprve na 451 a pak na vítězných 456 centimetrů.

V sezoně 2006 se jí nedařilo podle vlastních představ ani na HMS v Moskvě, ani ve švédském Göteborgu, který hostil evropský šampionát. Do sezony 2007 však vstoupila famózně, což dokazuje i dvakrát překonaný národní rekord. Rekordní zápisy v hale zahájila Pavla Rybová posunem z vlastních 457 cm (2003, Postupim) na 461 cm ve Valencii. Čtyři dny poté opět posun v Bydhošti na 464, ale o 3 hodiny později ji v Praze překonala Kateřina Baďurová na 465 cm.

Začátkem května přišla ale od Pavly Rybové zpráva z jiného soudku. Bývalá halová mistryně světa a Evropy a bronzová tyčkařka z MS pod otevřeným nebem v Helsinkách čeká dítě, a proto se nezúčastní olympijských her, na které má splněný limit.

Na jaře 2009 začala velmi rychle zlepšovat své poporodní maximum a sezonu zakončila s velmi solidním výkonem 420 cm, za nějž získala bronz na MČR. V hale 2010 pak po splnění limitu ohlásila, že Dauhá bude jejím posledním závodem.

Zdroj: https://www.atletika.cz/reprezentace/medailony-atletu/pavla-rybova1/

Foto: archiv Pavly Rybové