Šárka Kašpárková

Hostem 9. ročníku Běhu pro hospic je Šárka Kašpárková - česká sportovkyně, basketbalistka, atletka, skokanka do výšky a trojskokanka. Atletickou kariéru ukončila v roce 2006, o tři roky později se ale k vrcholovému sportu vrátila během výpomoci basketbalovému týmu Valosun Brno.

 


Na základní škole se věnovala basketbalu, brzy však přešla k atletice – skok do výšky a následně trojskok. První medaili za skok do výšky na mezinárodní soutěži získala v roce 1989 na Mistroství Evropy juniorů v tehdejší Jugoslávii. V roce 1992 se kvalifikovala na Letní olympijské hry v Barceloně.  


Šárka Kašpárková drží české rekordy v trojskoku – obdoby skoku do dálky, ale trojskokanům jsou povoleny tři odrazy namísto jednoho. V roce 1997 zvítězila na Mistrovství světa v lehké atletice v Aténách, kde skočila rekordních 15,20 metrů – získala tak národní rekord na dráze. Halový rekord skočila o dva roky později na 7. halovém mistrovství v Maebaši.  


Jedním z největších kariérních úspěchu je bronzová medaile z Letních olympijských her v Atlantě (1996), kterou získala právě za trojskok.